Uganda

2018

Met dank aan Jan Wynants

Op reis met Jef

We verstonden het niet goed.
Toen we toekwamen aan het Victoriameer, werd Jef onrustig.
De kinderen van Jinja, een dorp in Uganda aan de bronnen van de Nijl,  verstonden het onmiddellijk; Jef wou op het water, hij wou zeilen op de Nijl.
Volgens hen wou Jef de eeuwenoude cultuur van de Nubiërs ontdekken in Somalië. Hij zou zeilen door de Koningsvallei in Egypte, en in Cairo een bezoek brengen aan de Sfinx van Gizeh. Volgens het oudste meisje van de groep zou Jef, op een marktje aan de bibliotheek van Alexandrië, al het nodige kopen voor de grote oversteek. Naar waar wisten ze niet zo precies; volgens sommigen naar Istanbul, volgens anderen naar Rome of nog verder naar Gibraltar. De meesten dachten dat het Griekenland zou worden; misschien zou Jef aanmeren in Athene, met zicht op de Acropolis…

Op 3 Januari werd zijn boot te water gelaten. Iedereen had helpen optuigen. De vissersvrouw had haar beste mannen uitgestuurd en de verse vangst werd aan boord gebracht .
Bij het vertrek was er tromgeroffel en de sterkste kinderen hadden, als uitgeleide, een lange tijd naast de boot gezwommen.
Voor de zon onderging verdween hij als een kleine stipje op de machtige Nijl, richting Noord….

Voor de mensen ergens ver weg, kijk goed uit, je kan Jef altijd tegenkomen.

Visit site